SĂPTĂMÂNA MARE. Săptămâna Mare marchează ultimele zile din Postul Paștelui, iar creștinii retrăiesc tensiunea clipelor de la sfârșitul vieții Mântuitorului Iisus Hristos. Fiecare zi din această săptămână are o semnificație deosebită în desfășurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului.
Primele trei zile se mai numesc și mari și sfinte. Joia Mare marchează, la rândul ei, cea din urmă Cină a Domnului, Cina cea de Taină și trădarea lui Iuda.
A cincea zi, vineri, numită și „Paștele Crucii” sau Vinerea Mare, marchează începutul Paștelui, iar sâmbăta este ziua în care tristețea se transformă în bucurie prin omorârea morții.
SĂPTĂMÂNA MARE. Tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate în Săptămâna Mare
SĂPTĂMÂNA MARE. Postul Negru este ținut pentru a ne ține departe de boli. În Săptămâna Patimilor, mai sunt respectate câteva obiceiuri, precum: păstrarea liniștii, a tristeții generale, se fac focuri rituale, se respectă cu strictețe postul, nu se fac lucruri importante în gospodărie, se face curățenie în casă și curți, nu se muncește la câmp, se fac sau se cumpără haine noi pentru sărbătoare, se taie vitele și păsările pentru sărbători, tocmirea lăutarilor pentru hora satului, împărtășirea la biserică, iertarea reciprocă între oameni, scrie ele.ro.
În Vinerea Mare, nu se mai slujește Sfânta Liturghie, se ține post negru și nimeni nu ar trebui să lucreze. Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapă a tânguirii lui Iisus Hristos, care se află acum la cele veșnice. La finele slujbei, se înconjoară biserica cu Sfântul Aer.
În Sâmbăta Mare, gospodinele demarează prepararea bunătăților tradiționale de Paște, fac curățenie și se pregătesc pentru Înviere și Paște. Tot în Sâmbăta Mare se taie și mieii, iar înainte de miezul nopții, enoriașii merg la Biserică pentru a lua lumină.
Superstiții în SĂPTĂMÂNA MARE. Potrivit superstițiilor legate de Săptămâna Mare, nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș un an întreg.
– dacă doarme o femeie, va veni Joimăriță care o va face incapabilă de lucru tot anul;
morții vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuințe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii;
– în credința populară această zi este termenul final când femeile trebuie să termine de tors cânepa.
SĂPTĂMÂNA MARE. Dintre obiceiurile din Joia Mare:
– se fac focuri în curtea casei, pentru ca morții să se poată încălzi. Focul din Joia Mare, se face aprinzând pentru fiecare mort cate o grămăjoară, dacă vreți să fie și ei luminați pe lumea cealaltă în unele locuri se duc la biserică băuturi și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomană, pentru sufletul morților. În alte părți se împart la biserică colivă și colaci;
– o altă tradiție este nunta (măritarea) urzicilor, adică înflorirea și, implicit, încetarea acestora de a mai fi bune de mâncat, precizează creștinortodox.ro.